Deepak Chopra este una dintre figurile cele mai interesante si mai remarcabile ale spiritului contemporan. Dupa ce s-a ocupat în scrierile sale de sanatatea fizica, aici el abordeaza spiritualitatea într-un mod la fel de inspirat, deoarece între acestea doua exista o legatura inseparabila. Ideile din aceasta carte, combinatie uimitoare a reflectiilor pe marginea unor teme comune religiei, fizicii cuantice si neurostiintei, nu slujesc o anume credinta, ci reprezinta un drum al cunoasterii lui Dumnezeu si al transformarii de sine. Teoria celor sapte stadii ale descoperirii divinitatii îi propune cititorului o scara a trairii sacrului, mentinînd echilibrul între argumentele de natura stiintifica si revelatiile spirituale. Aflat în cautarea misterului vietii, cu o eleganta simpla, Deepak Chopra ne conduce pe calea unitatii idealurilor spirituale ale omenirii. Urmînd traditia atît a lui William James, dar în special a lui Carl Gustav Jung, autorul descopera sufletul ca element esential al fiintei si leaga spiritualitatea de nevoile umane. Sufletul este vazut ca o culme a evolutiei, care-l face pe om capabil sa-l descopere pe Dumnezeu. Autorul propune cai de a-l experimenta pe Dumnezeu într-o secventa în dezvoltare, ontogeneza recapitulînd filogeneza, spiritual si biologic.
Nascut în jurul anului 1947, în New Delhi, India, Deepak Chopra pretinde ca a uitat care este vîrsta sa exacta. În ciuda atasamentului fata de literatura engleza si a planurilor de a deveni jurnalist, Deepak Chopra a decis în tinerete sa studieze medicina. A studiat la St. Columbas în India, o scoala condusa de misionari crestini irlandezi. Mai apoi, a urmat cursurile Institutului de Stiinte Medicale din New Delhi, studiind endocrinologia si încercînd sa afle cum "se traduc gîndurile în molecule". S-a mutat în Statele Unite în 1970, unde si-a încheiat specializarea în endocrinologie la un spital din New Jersey, dupa care s-a mutat la Boston. A predat la mai multe facultati de medicina prestigioase si în 1985 a devenit sef de personal la New England Memorial Hospital (acum, Boston Regional Medical Center). Aflat la Boston, experienta sa l-a facut pe Deepak Chopra sa studieze medicina alternativa si relatia dintre corp, minte si spirit. A început de asemenea sa scrie carti - ajungînd în prezent la 25 de volume. Curînd dupa ce a devenit medic, Chopra a citit o carte despre meditatia transcendentala si a devenit interesat de traditia veche hindusa a vindecarii holistice, cunoscuta sub numele de Ayurveda (semnificînd "cunoasterea vietii"). Dezamagit de medicina traditionala, pe care o credea prea dependenta de medicamente, Deepak Chopra si-a dat demisia din functie si a fondat Maharishi Ayur-Veda Products International, Inc. (MAPI) împreuna cu Maharishi Mahesh Yogi. Educatia sa occidentala si pregatirea în medicina ayurvedica l-au ajutat pe Chopra sa impuna Ayurveda în ochii multor sceptici. Popularitatea clinicilor sale a crescut repede si datorita unor clienti celebri ca Elizabeth Taylor, designerul Donna Karan sau bancherul Michael Milken. În 1993, s-a mutat în La Jolla, California, unde a devenit director al Sharp Institute for Human Potential and Mind/Body Medicine. În 1995, a fondat Chopra Center for Well Being din La Jolla.
În prezent, este un lider spiritual pentru milioane de locuitori ai lumii. A devenit atît de popular, încît revista Time l-a numit "poetul-profet al medicinii alternative", situîndu-l printre cele mai importante figuri ale secolului XX. Personalitati ca Madonna si Demi Moore i s-au alaturat lui Deepak Chopra în cruciada sa, care promoveaza un credo preluat de la celebrii Beatles: "Nu ai nevoie decît de dragoste" (All you need is love) - pentru a face din lume un loc mai bun.